To owoce zapiekane pod kruszonką w stylu amerykańskim. Nie jest to zwykła kruszonka, bo dodajemy do niej masło orzechowe. Możemy użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów (crunchy).
Owoce zapiekane pod kruszonką w stylu amerykańskiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny i jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na wierzch owoców wykładamy równomiernie kruszonkę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić i być chrupiąca.
KRUSZONKA: W misce umieszczamy mąkę, cukier i płatki owsiane, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i palcami mieszamy je z suchymi składnikami. Masło rozpuszczamy, a gdy ostygnie to dodajemy je do pozostałych składników i palcami robimy kruszonkę.
Życzę smacznego
Komentarze