Zupa krem warzywny z grzankami crostini wg Kamali

5 (1 ocen)

  • 30 min

Coś na szybko. Warzywne, sycące danie. Polecam na obiad lub na aperitif .

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego (lub bulion w kostce)
    2 marchewki
    1 młody por
    1 duży ziemniak
    pół szk. groszku zielonego z puszki bądź mrożonego
    2 łyżki oliwy
    1/3 opak. makaronu (w tym przypadku Fusilloni)
    natka pietruszki do dekoracji
    2 łyżki śmietany do dekoracji 10%
    pieprz cayenne, sól


    Grzanki:
    3 kromki białego chleba
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bezy Crostini Krem Grzanki

Zupa krem warzywny z grzankami crostini wg kamali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy wywar do garnka. Na wrzącą wodę wrzucamy makaron. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, w między czasie obieramy i kroimy warzywa (marchewkę, por, ziemniak). Lekko podsmażamy. Przerzucamy do garnka. Dodajemy groszek. Gotujemy do miękkości makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, czekamy az przestygnie. W tym momencie robimy grzanki. Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa, rozgrzewamy oliwę i masło. Kroimy pieczywo na kostkę. Wrzucamy na patelnię. Po 5 min zdejmujemy.
    Następnie blendujemy na zupełnie gładką masę lub częściowo, aby makaron był wyczuwalny w smaku. Zupę wlewamy do talerza, robimy kleksa ze śmietany, wykładamy grzanki oraz posypujemy natką pietruszki.

Porady

Zamiast surowych warzyw, można uzyć warzyw z gotowej zamrożonej mieszanki. Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pietruszka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować