Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten chleb, to mój sposób na zagospodarowanie dużej ilości zakwasu. Dodanie ciecierzycy sprawia, że chleb jest smaczny i bogaty w wartościowe składniki.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 300 g
    mąka pszenna typ 2000 - 100 g
    mąka żytnia typ 720 - 75 g
    aktywny zakwas żytni – 400 g
    ciecierzyca gotowana – 270 g
    woda - 300 g
    sól – 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie 1. Do misy miksera wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać.
  • Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie 2. Ugotowaną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach i przełożyć do misy. Dodać wszystkie mąki i wyrabiać na wolnych obrotach do lekkiego połączenia się składników.
  • Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie 3. Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto na wyższych obrotach miksera. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W połowie rośnięcia ciasto odgazować.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.
  • Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie 5. Blaszki z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°Ci piec jeszcze 30 minut.

    Upieczone chleby wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować