Ten chleb, to mój sposób na zagospodarowanie dużej ilości zakwasu. Dodanie ciecierzycy sprawia, że chleb jest smaczny i bogaty w wartościowe składniki.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
mąka pszenna typ 650 - 300 g
mąka pszenna typ 2000 - 100 g
mąka żytnia typ 720 - 75 g
aktywny zakwas żytni – 400 g
ciecierzyca gotowana – 270 g
woda - 300 g
sól – 1,5 łyżeczki
Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać.
2.Ugotowaną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach i przełożyć do misy. Dodać wszystkie mąki i wyrabiać na wolnych obrotach do lekkiego połączenia się składników.
3.Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto na wyższych obrotach miksera. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W połowie rośnięcia ciasto odgazować.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.
5.Blaszki z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°Ci piec jeszcze 30 minut.
Upieczone chleby wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Komentarze