Gruzińskie ciasto herbaciane

4.49 (184 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe ciasto, niesamowicie wilgotne, pięknie pachnące korzennymi przyprawami. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Możemy upiec je z użyciem dowolnej konfitury, orzechów oraz owoców suszonych.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1 szklanka cukru (dałam ¾)
    3 łyżki oleju
    3 łyżki konfitur (dałam powidła śliwkowe)
    1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej, ciepłej herbaty
    1 czubata łyżeczka sody
    kilka kropel ekstraktu z wanilii
    po ½ łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu
    orzechy i/lub suszone owoce według uznania (dałam garść pokrojonych suszonych śliwek)
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Gruzińskie ciasto herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, sodę i przyprawy. W drugiej misce ucieram jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej, konfiturę, herbatę i ekstrakt z wanilii, miksuję jeszcze przez chwilę. Następnie wsypuje suche składniki, mieszam łyżką, na koniec dodaję orzechy i/lub suszone owoce i jeszcze raz mieszam łyżką, aż całość się połączy. Masę wlewam do małej keksówki (u mnie 25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (aż patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem). Wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, sprawdźcie też inne pomysły na dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować