Niebiańskie ciasto z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto z intensywnym nadzieniem wiśniowym, którym zachwyci się cała rodzina.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Nadzienie:
    1kg wiśni
    Pół cytryny lub limonki
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    łyżka zimnej wody
    2 jajka
    165 gram masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z wiśniami Placek

Niebiańskie ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać. Wymieszać z mąką. Zagnieść wraz z jajkiem, cukrem, wodą i solą. Wstawić do lodówki na godzinę.



    2. W tym czasie wrzucić wiśnie do garnka. Zagotować, żeby wiśnie puściły sok. Dodać sok i skórkę z połowy cytryny (ja ją wcześniej sparzam). Dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. Odlać kilka łyżek i wymieszać w szklance z mąką ziemniaczaną. Dodać wymieszaną mąkę do wiśni. Zagotować mieszając. Odstawić do ostudzenia.

    3. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozdzielić na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Rozwałkować. Większą częścią wylepić spód i boki formy. Wylać masę wiśniową. Z pozostałego ciasta uformować paseczki i ozdobić górę wypieku np. Układając je w krateczkę. W można też na górę ciasta przykryć rozwałkowanym blatem ciata, naciąć dziurki i będzie wyglądało jak amerykańskie cherry pie. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.

    4. Piec około 35-40 minut w 180 stopnia Celcjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (157 ocen)

Ciasto niebiańskie :)

To może cię zainteresować