Niebiańskie ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać. Wymieszać z mąką. Zagnieść wraz z jajkiem, cukrem, wodą i solą. Wstawić do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie wrzucić wiśnie do garnka. Zagotować, żeby wiśnie puściły sok. Dodać sok i skórkę z połowy cytryny (ja ją wcześniej sparzam). Dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. Odlać kilka łyżek i wymieszać w szklance z mąką ziemniaczaną. Dodać wymieszaną mąkę do wiśni. Zagotować mieszając. Odstawić do ostudzenia.
3. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozdzielić na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Rozwałkować. Większą częścią wylepić spód i boki formy. Wylać masę wiśniową. Z pozostałego ciasta uformować paseczki i ozdobić górę wypieku np. Układając je w krateczkę. W można też na górę ciasta przykryć rozwałkowanym blatem ciata, naciąć dziurki i będzie wyglądało jak amerykańskie cherry pie. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
4. Piec około 35-40 minut w 180 stopnia Celcjusza.
Komentarze