Ciasto meksykańskie

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Najpierw pieczemy biszkopt. Następnie dziurkujemy go i nasączamy mleczną mieszanką. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę kremówkę. Ciasto jest wilgotne, słodziutkie, pyszne. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy cały poncz wsiąknie w biszkopt.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 5 jajek,
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    • 1/3 szklanki mleka,
    • NASĄCZENIE:
    • 1/3 szklanki płynnej śmietany 30%,
    • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego,
    • 350ml zagęszczonego mleka niesłodzonego,
    • DODATKOWO:
    • 600g śmietany kremówki 36%,
    • 2 łyżki cukru pudru,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Biszkopty

Ciasto meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do miski wbijamy 5 żółtek. Dodajemy ½ szklanki cukru oraz ekstrakt waniliowy. Ucieramy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy mleko, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie z masą mleczno-jajeczną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier (pozostałe ¼ szklanki) i ubijamy jeszcze razem około 2 minut. Pianę z białek łączymy bardzo delikatnie z resztą ciasta.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy je około 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto może pod koniec zacząć się spiekać więc przykrywamy je wówczas folią. Ciasto po upieczeniu studzimy. Możemy z ciasta po wystudzeniu delikatnie nożykiem zeskrobać kożuszek (tak jak w przypadku biszkoptu), ale nie jest to konieczne.
    Gdy ciasto ostygnie to bardzo gęsto nakłuwamy je widelcem. Mieszamy ze sobą składniki ponczu: śmietanę kremówkę, mleko skondensowane słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone. Tak przygotowanym ponczem powoli zalewamy ciasto w formie.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować