Biszkopt z kremem jogurtowym i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do weekendowej kawki poleca smakujące latem ciacho :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki słodzidła lub cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    2 duże kubeczki jogurtu naturalnego, u mnie w wersji bez laktozy
    200 g jagód leśnych
    2-3 łyżki żelatyny
    1 puszka brzoskwiń
    dodatkowo:
    1 galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z kremem jogurtowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, dodać żółtka, zmiksować, a następnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
    Jagody zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Jogurt zmiksować razem z jagodami. Brzoskwinie pokroić w kostkę i część wymieszać z kremem. Biszkopta nasączyć rozcieńczonym sokiem z brzoskwiń, można dodać kieliszek alkoholu. Przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć resztę brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować