Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na taki biszkopt podpatrzyłam w filmiku zagranicznym na YouTube. Proporcje zmieniłam i upiekłam go z owocami. Ciasto wyszło miękkie, puszyste i smaczne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT ZAPARZANY:
    -100 g. mleka
    -100 g. masła
    -szczypta soli

    -170 g. mąki tortowej

    -7 żółtek
    -1 jajko
    -50 g. letniego mleka
    -1 łyżka ekstraktu waniliowego

    -7 białek
    -szczypta soli
    -200 g. cukru

    -100 g. mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -500 g. winogron

    GALARETKA:
    -1 l. wody
    -3 agrestowe galaretki

    ROZETKI:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 op. kremu śmietankowego do tortów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 1. biszkopt-Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać,aż na dnie garnka pokaże się biała warstwa.Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 2. Ciasto rozrzedzić letnim mlekiem. Potem dodać wymieszane żółtka z 1 jajkiem i ekstraktem i też wymieszać.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 3. Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem.Porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wymieszać. Na koniec przesiać jeszcze 100 g. mąki z proszkiem i wymieszać.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 4. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 5. owoce-Umyte i wysuszone winogrona, porozrzucać do biszkoptu.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 6. Piec ok.40 min. w 175 *C.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 7. galaretka-W przegotowanej wodzie, rozpuścić galaretki. Wystudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać zimne ciasto i schłodzić do zestalenia galaretki.
  • Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką 8. rozetki-Śmietankę zmiksować z kremem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto warstwowe z biszkoptem i galaretką

To może cię zainteresować