Przepis na taki biszkopt podpatrzyłam w filmiku zagranicznym na YouTube. Proporcje zmieniłam i upiekłam go z owocami. Ciasto wyszło miękkie, puszyste i smaczne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT ZAPARZANY:
-100 g. mleka
-100 g. masła
-szczypta soli
Ciasto z zaparzanym biszkoptem z winogronem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać,aż na dnie garnka pokaże się biała warstwa.Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
2.Ciasto rozrzedzić letnim mlekiem. Potem dodać wymieszane żółtka z 1 jajkiem i ekstraktem i też wymieszać.
3.Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem.Porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wymieszać. Na koniec przesiać jeszcze 100 g. mąki z proszkiem i wymieszać.
4.Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
5.owoce-Umyte i wysuszone winogrona, porozrzucać do biszkoptu.
6.Piec ok.40 min. w 175 *C.
7.galaretka-W przegotowanej wodzie, rozpuścić galaretki. Wystudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać zimne ciasto i schłodzić do zestalenia galaretki.
8.rozetki-Śmietankę zmiksować z kremem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze ciasta.
Komentarze