Ciasto kruche z malinami

4.5 (189 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne rozpływające się w ustach kruche ciasto z dodatkiem dojrzałych słodkich soczystych malin zerwanych własnoręcznie prosto z krzaczka z delikatną aksamitną budyniową pianką, to klasyka dla fanów kruchych ciast z owocami. Gorąco polecam z gałką ulubionych lodów i kupką bitej śmietany! pycha...

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka: 38*24 cm
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    200 g masła
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki oleju
    3 budynie śmietankowe ,, Winiary,,

    Dodatkowo:
    300 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto kruche z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, jedną część schładzamy a drugą wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Maliny płuczemy i przebieramy.
  • 2. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, proszki budyniowe a na końcu olej. Delikatnie miksujemy. Piankę wylewamy prosto na podpieczony gorący spód.
  • 3. Na piance rozkładamy maliny. Drugą część ciasta ścieramy na tarce.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.
  • ciasto 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować