Ciasto "leśny mech"- wersja bezglutenowa

4.63 (16 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Potrzeba matką wynalazku, więc skoro uwielbiam domowe wypieki, to uczulenie na gluten na pewno mi nie odbierze przyjemności z ich przygotowywania i delektowania się ich smakiem :) Zapraszam na przepyszne, ciasto "leśny mech". Biszkopt pieczony na bazie szpinaku, w połączeniu z delikatnym kremem mascarpone smakuje wprost bajecznie :) I na pewno w niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom na mące pszennej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    -250 g świeżego, umytego i odsączonego z wody szpinaku
    -100 g mąki kukurydzianej
    -100 g mąki ryżowej
    -100 g skrobi ziemniaczanej
    -120 g drobnego cukru do wypieków
    -4 duże jaja
    -1 opakowanie (16 g) cukru z prawdziwą wanilią
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1/2 szklanki oleju rzepakowego
    -1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Krem:
    -200 g śmietanki 30%
    -250 g serka mascarpone
    -1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru (zależnie od upodobań co do słodkości kremu)

    Dodatkowo:
    -dowolne owoce świeże lub suszone do dekoracji, u mnie suszona żurawina
Wystaw ocenę:

4.63 (16 ocen)

Ciasto "leśny mech"- wersja bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Liście szpinaku miksujemy na drobno w malakserze z dodatkiem soku z cytryny. W osobnej misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
  • 2 2. W kolejnej misce miksujemy dokładnie żółtka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jasna, kremowa masa.
  • 3 3. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce. Do miski z żółtkami wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Dodajemy do niej na zmianę szpinak i mieszankę mączną cały czas miksując. Gdy powstanie gładka masa bez grudek, dodajemy do niej białka i dokładnie mieszamy. Biszkopt wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
  • 4 4. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Ubitą śmietanę, dodajemy do serka partiami, ciągle mieszając.
  • 5 5. Odkrawamy górę biszkoptu (około 1/4 jego części) i kruszymy do miski. Dolną część smarujemy równomiernie kremem. Następnie wysypujemy pokruszone ciasto i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować