Gofry szpinakowe na słodko

5 (170 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gofry dzięki szpinakowi zyskały ciekawy smak, wyszły mięciutkie w śrdoku jak puszek a z zewnątrz chrupiące. Bardzo nam smakowały i będą często do nich wracać bo przecież szpinak jest zdrowy. Nawet domownicy co nie przepadają za szpinakiem gofry zjedli z apetytem aż im się uszy trzęsły i proszą o powtórkę :)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 ml mleka
    300 g mąki
    szklanka szpinaku rozmrożonego
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki cukru pudru
    3 jajka
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Desery Gofry

Gofry szpinakowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przekładamy na talerzyk i rozmrażamy w kuchence mikrofalowej, przekładamy do miseczki wraz z sokami który powstał.
  • ciasto szpinakowe 2. Do szpinaku dodajemy mąkę, olej, cukier, jajka oraz mleko. Ucieramy trzepaczką do połączenia składników.
  • pieczenie gofrów 3. Gofrownicę rozgrzewamy i nakładamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy ok 8 minut do uzyskania złotego koloru.
  • 4. Gofry podajemy z owocami i bitą śmietaną lub dżemem.

Porady

W razie potrzeby gdy ciasto będzie za luźne dosypujemy mąki, ciasto ma mieć konsystencję śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować