Ciasto parzone kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi, delikatnymi wypiekami i nic dziwnego. To właśnie ono sprawia, że ptysie, eklerki, oponki i inne słodkie przysmaki są wyjątkowo delikatne. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj ciasta bez problemu możemy wykorzystać także do przygotowania wytrawnych potraw, także tych, które w polskiej tradycji kulinarnej mają ugruntowaną pozycję. Czym jest ciasto parzone? Jak je zrobić i co można do niego dodać? Poniżej odpowiadamy na te pytania.
Ciasto parzone uchodzi za wyjątkowo trudne w przygotowaniu. Prawdą jest, że wymaga ono pewnego doświadczenia i kuchennego obycia, ale między bajki należy włożyć teorie, według których poradzą sobie z nim wyłącznie doświadczeni mistrzowie cukiernictwa i najlepsi szefowie kuchni. Doskonałe ciasto parzone można bez problemu przygotować w swojej kuchni i zaskoczyć wszystkich domowników wybornymi wypiekami.
Dla niektórych osób, nazwa „ciasto parzone” może brzmieć nieco obco. Wystarczy jednak wspomnieć, że jest też określane jako ciasto ptysiowe, by w mgnieniu oka uzmysłowić sobie, o jakim specjale mówimy.
Ten znany specjał powstał w XVIII wieku, a zawdzięczamy go pracy dwóch osób: cukiernika Jeana Avice'a i kuchmistrza Marie-Antoine'a Careme'a. Ciasto parzone jest otrzymywane bez udziału proszku do pieczenia. W tym przypadku, czynnikiem spulchniającym jest gorąca woda z dodatkiem tłuszczu, która wiąże się z mąką w procesie zaparzania.
Wypiekanie tego przysmaku odbywa się w temperaturze od 190 do 220 stopni Celsjusza. Gotowy wyrób charakteryzuje się słomkowym kolorem i chrupką, puszystą, lekką (ciasto parzone jest puste w środku), suchą konsystencją. To właśnie ze względu na naturalną w tym przypadku suchość, desery z ciasta parzonego najlepiej smakują z wilgotnym (najczęściej kremowym) nadzieniem.
Tradycyjne ciasto parzone na ptysie i inne słodkie przysmaki (jak choćby popularne gniazdka, czyli pączki wiedeńskie) przygotujemy z zaledwie kilku składników. Na liście zakupów powinny znaleźć się:
Oprócz tego, obowiązkowym składnikiem wypieków na bazie ciasta parzonego jest woda. Sam proces przygotowania tego przysmaku składa się z dwóch faz. Pierwszą jest zaparzanie mąki wodą z dodatkiem tłuszczu, natomiast drugą – rozprowadzanie masy jajkami. Niektóre przepisy wymagają dodania mleka, ale procedura, według której przygotowuje się gniazdka (pączki z ciasta parzonego), ptysie, eklerki i inne słodkie przysmaki wygląda tak samo.
Warto pamiętać, że w ten sposób przygotujemy nie tylko niewielkie słodkości, ale i większe wypieki, przede wszystkim – przekładane. Przykład? Wyśmienita karpatka z ciasta parzonego.
Nie można zapomnieć, że poza tradycyjnym, istnieje także ciasto drożdżowe parzone. To obowiązkowy składnik pysznych strucli i drożdżowej babki parzonej, która smakuje wyśmienicie nie tylko przy okazji Wielkanocy.
Wyroby z ciasta parzonego to nie tylko słodkie desery, ale i bardziej wytrawne przysmaki i dania obiadowe. Przykładem niech będą pierogi, czyli jedno z tych dań, które są najmocniej zakorzenione w naszej tradycji kulinarnej.
Wyśmienite ciasto parzone na pierogi przygotujesz z zaledwie kilku składników: gorącej wody, mąki pszennej, jajka i odrobiny soli. Zależnie od przepisu, możesz dodać także łyżkę oleju, a zamiast całego jajka – żółtko.
Równie łatwo przygotujesz wyśmienite knedle z ciasta parzonego. W tym przypadku, w przepisie może pojawić się także mleko, a zamiast oleju – masło.
Gdy mówisz „obwarzanek”, na myśl przychodzą ci pączki wiedeńskie? Nie zapominaj o przysmaku z dzieciństwa, czyli o chrupiących różańcach sprzedawanych na odpustach. Także taki obwarzanek jest przygotowywany z ciasta parzonego, z dodatkiem cukru, soli i białka jaj. Suche, lekko słone, kruche i chrupiące smakują wyśmienicie.
Suche ciasto parzone idealnie czuje się w towarzystwie kremowego nadzienia. W tej roli, wyśmienicie sprawdzi się masa budyniowa o ulubionym smaku, bita śmietana i krem bezowy. Do dekoracji – lukier lub czekolada. Warto pamiętać, że to tylko propozycje, a do ciasta parzonego możemy dodać to, co lubimy najbardziej.