Korzenna karpatka z orzechową masą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pomysł na nową odsłonę tego wspaniałego i pysznego ciasta. Korzenna nuta ciasta łącząca się z orzechowym smakiem masy to przyjemna rozkosz dla podniebienia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto parzone:

    1 szklanka wody
    150g masła lub margaryny
    szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    1 płaska łyżka przyprawy korzennej
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    masa:

    3 szklanki mleka
    200 g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    4 łyżki masła orzechowego 100%

    dekoracja:

    łyżka cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka Desery

Korzenna karpatka z orzechową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę zagotować z masłem lub margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i mieszając energicznie najlepiej drewnianą łyżką, dodać mąkę z przyprawą korzenną. Garnek postawić z powrotem na kuchenkę i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty.aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń oraz masło orzechowe. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować