Miodownik z orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche placki miodowe przełożone gęstym domowym powidłem śliwkowym z puszystą masą na bazie budyniu. Całość zwieńczona orzechowym krokantem. Najlepszy placek na drugi dzień gdy placki miodowe odwilgną. Idealne do filiżanki gorącej kawy, herbaty.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka: 24*24cm
    500 g mąki pszennej
    200 g cukru
    3 łyżki miodu
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    250 g margaryny
    2 łyżki śmietany

    Krokant orzechowy:
    350 g orzechów włoskich
    10 g cukru kryształu
    15 g margaryny
    3 łyżki miodu

    Krem budyniowy:
    200 g masła
    budyń śmietankowy
    mleko
    cukier waniliowy
    cukier kryształ

    Dodatkowo:
    olejek waniliowy
    powidło śliwkowe ( słoiczek )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, wystudzić. Na stolicy zarobić szybko ciasto i podzielić na 3 części. Ciasta rozwałkować i piec osobno w każdej blaszce po 8 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Krokant: Masło rozpuścić z cukrem i miodem, wsypać orzechy posiekane na drobno i podsmażyć chwilkę. Całość wyłożyć na jedno surowe ciasto i wstawić do piekarnika i piec chwilkę dłużej ok 10 minut. Wystudzić.
  • 3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając porcjami zimny budyń a na końcu olejek waniliowy.
  • 4. Placki miodowe przełożyć powidłem a na powidło krem, ostatnia warstwa idzie placek z orzechami.
  • 5. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Miodownik z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miodownik z orzechami

czarrna Idealne połączenie smaków 2 godz.

To może cię zainteresować