Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Wilgotne biszkoptowe blaty o smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny krem, zwieńczenie całego ciasta to czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie….Gdy poleży w temperaturze pokojowej smakuje jak...włoskie tiramisu w innym wydaniu :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto krówka:
    Blaszka o wym 25/30 cm
    4 jajka
    1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka)
    ¾ szklanki drobnego cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżki kakao

    Poncz:
    60 ml likieru adwokat
    150 ml przegotowanej zimnej wody

    Krem miodowy:
    3 żółtka
    100 g miodu lipowego płynnego
    ½ kg sera mascarpone
    60 ml likieru adwokat

    Pianka czekoladowa:
    350 ml śmietany kremowej
    1 tabliczka deserowej czekolady
    Kakao naturalne do oprószenia
    Ażurki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hvxulj 1. Ciasto krówka:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.
  • image-14u0s0h 2. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej.
    Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę.
    Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.
  • image-0lisgu0 3. Poncz:
    Likier mieszamy z wodą.
  • image-0id8ibd 4. Masa miodowa:
    Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
  • image-2079dfi 5. W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej,
  • image-1a4rdxy 6. masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.
  • image-26oof7k 7. Pianka czekoladowa:
    Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem.
  • image-0qq5lf8 8. Przełożenie:
    Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową.
    Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Porady

Krem zawiera w sobie surowe żółtka, należy przed wybiciem sparzyć dokładnie skorupki jajek, dla bezpieczeństwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Likier jajeczny Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować