Składa się z delikatnego, puszystego krówkowego biszkoptu, piankowej bitej śmietanki, masy kajmakowej i orzechów. Bardzo łatwe, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam gorąco :)
Ciasto puchowa krówka -leciutkie i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy.
Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier-miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia.
Dodajemy mąkę, proszek o pieczenia, budyń duży o smaku krówki lub toffi (mój miał 64g) i kakao-delikatnie wszystko mieszamy do połączenia.
Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm) wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.
*opcjonalnie możecie zrobić kajmakowy poncz, można go zastąpić mocną herbatą lub kawą
łyżkę masy kajmakowej rozpuszczamy w 200ml wrzątku, mieszamy i studzimy.
W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy przestudzoną żelatynę-miksujemy na najwyższych obrotach przez chwilę.
Pierwszy spód delikatnie nasączamy ponczem, wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim spodem, też go lekko nasączamy.
Smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.
I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste i pyszne ciasto :)
Komentarze