1.Masło wyjąć z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem ciasta.
Na stolnicy lub w misce wsypać mąkę, dodać sól i cukier oraz masło i szybko zagnieść ciasto, dodać wodę, ponownie bardzo szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę.
Jest to klasyczne ciasto podstawa do tart, z cukrem do słodkich, bez cukru do wytrawnych.
2.W rondelku rozgrzać masło z cukrem. Gotować kilka minut aby otrzymać karmel, dość gęsty.
3.Jabłka obrać i pokroić" na cztery".
4.Ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem.
5.Formę,w której będzie pieczone ciasto, na dno wlać karmel, na nim ciasno ułożyć obok siebie jabłka, aby tworzyły ubitą strukturę, na nie wyłożyć ciasto. Całość wstawić do piekarnika 200 C i piec do 30 minut, aby ciasto miało złoty kolor. Po upieczeniu ciasto dobrze ostudzić, następnie przekręcić i wyłożyć na paterę. Sztuka i uroda tej tart polega na tym, że na warstwie ciasta są zapieczone w karmelu, złociste jabłuszka, słodkie, mięciutkie, apetyczne.
Komentarze