Tarta Tatin

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Typowy francuski deser, podawany z gałką lodów, bitą śmietaną lub samodzielnie. Prostota, elegancja i oryginalny smak.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - jabłka: 8 sztuk
    - mąka na ciasto: 200 gramów
    - sól do cista: 0.5 łyżeczki
    - cukier do ciasta: 1 łyżka
    - masło do ciasta: 100 gramów
    - woda do ciasta: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta tatin Ciasto kakaowe

Tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •   ciasto na tartę 1. Masło wyjąć z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem ciasta.
    Na stolnicy lub w misce wsypać mąkę, dodać sól i cukier oraz masło i szybko zagnieść ciasto, dodać wodę, ponownie bardzo szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę.
    Jest to klasyczne ciasto podstawa do tart, z cukrem do słodkich, bez cukru do wytrawnych.
  • karmel 2. W rondelku rozgrzać masło z cukrem. Gotować kilka minut aby otrzymać karmel, dość gęsty.
  • jabłka na tartę 3. Jabłka obrać i pokroić" na cztery".
  • ciasto na tartę 4. Ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem.
  • tarta tatin 5. Formę,w której będzie pieczone ciasto, na dno wlać karmel, na nim ciasno ułożyć obok siebie jabłka, aby tworzyły ubitą strukturę, na nie wyłożyć ciasto. Całość wstawić do piekarnika 200 C i piec do 30 minut, aby ciasto miało złoty kolor. Po upieczeniu ciasto dobrze ostudzić, następnie przekręcić i wyłożyć na paterę. Sztuka i uroda tej tart polega na tym, że na warstwie ciasta są zapieczone w karmelu, złociste jabłuszka, słodkie, mięciutkie, apetyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować