1.CIASTO – białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Cały czas ubijając dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i 2 łyżki oleju. Wylać na blachę (36x24) wyłożoną papierem do pieczenia /tylko dno/. Piec 20-25 minut w temp. 180. Wystudzić. Następnie skroić wierzch ciasta (ok.1/4 całości).
2.MASA BANANOWA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru pudru i po jednej saszetce shake’a bananowego w proszku. Delikatnie wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
3.Na ciasto wyłożyć przekrojone wzdłuż na pół banany, skropić je sokiem z cytryny żeby nie zciemniały. Na owoce wyłożyć masę bananową i równomiernie rozsmarować. Na masę pokruszyć resztę ciasta (tą skrojoną część). Schłodzić w lodówce.
Porady
Do masy bananowej można dodać 4-5 kostek czekolady startych na drobne wiórki - ja zapomniałam ;)
Komentarze