Saraylı

0 (0 ocen)

Niezwykły turecki deser, który przyrządza się przy pomocy... szydełka.

Składniki:

  • CIASTO I NADZIENIE:
    • 500g ciasta filo (10-12 arkuszy) lub ciasta francuskiego (4 arkusze cienko rozwałkowane ok.
    25x35cm)
    • 200g roztopionego masła (najlepiej klarowanego)
    • 300g orzechów włoskich grubo posiekanych
    • 1 łyżeczka cynamonu

    SYROP:
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 szklanka wody
    • sok z niedużej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Saraylı - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na silnym ogniu ugotować syrop z cukru, wody i soku z cytryny. Wystudzić.
  • 2. Orzechy wymieszać z cynamonem.
  • 3. * Saraylı przygotowałam z ciasta francuskiego.

    Arkusz ciasta posmarować roztopionym masłem. Jego szerszy brzeg podwinąć ok. 4cm, nałożyć orzechy z cynamonem. na orzechach położyć długie szydełko (lub drut do robótek ręcznych) i zwinąć ciasto w rulon. Wyjąć szydełko. Końce ciasta podwinąć pod spód.

    Powtórzyć z pozostałymi arkuszami ciasta.
  • 4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem. W formie ułożyć zrolowane ciasto, jeden rulon obok drugiego. Ciasto posmarować pozostałym masłem. Piec ok. 30 minut w temp. 180st. do zrumienia ciasta.
  • 5. Upieczone ciasto ponacinać ostrym nożem i polać syropem. Wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić je tam na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować