1.Na silnym ogniu ugotować syrop z cukru, wody i soku z cytryny. Wystudzić.
2.Orzechy wymieszać z cynamonem.
3.* Saraylı przygotowałam z ciasta francuskiego.
Arkusz ciasta posmarować roztopionym masłem. Jego szerszy brzeg podwinąć ok. 4cm, nałożyć orzechy z cynamonem. na orzechach położyć długie szydełko (lub drut do robótek ręcznych) i zwinąć ciasto w rulon. Wyjąć szydełko. Końce ciasta podwinąć pod spód.
Powtórzyć z pozostałymi arkuszami ciasta.
4.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem. W formie ułożyć zrolowane ciasto, jeden rulon obok drugiego. Ciasto posmarować pozostałym masłem. Piec ok. 30 minut w temp. 180st. do zrumienia ciasta.
5.Upieczone ciasto ponacinać ostrym nożem i polać syropem. Wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić je tam na kilka godzin.
Komentarze