Chaczapuri z ciasta francuskiego

4.5 (149 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na robienie kolacji albo kiedy chcemy smacznie rozpocząć niedzielny poranek, wtedy polecam wyczarować taki oto placek z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Spróbujcie, jest bardzo smaczny

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1 opakowanie ciasta francuskiego
    – 100g twarogu półtłustego
    – 70g sera żółtego (u mnie gouda)
    – 50g twardej mozarelli
    – 2 ząbki czosnku
    – sól i pieprz wg smaku
    – 1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Przystawki Przekąski

Chaczapuri z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sery, starte na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć formę (razem z bokami), na ciasto wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta, boki lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
    *ja wypiekam w formie silikonowej, więc niczym nie smaruję ani nie wykładam formy papierem do pieczenia, natomiast zwykłą formę należy wyłożyć papierem i posmarować oliwą przed włożeniem do niej ciasta. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować