TRDELNIK słowackie ciasto kominowe

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica.Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 300 g

    * mleko – 120 ml

    * świeże drożdże – 20 g

    * cukier – 2 łyżki

    * jajko – 1 szt

    * roztopione masło – 35 g

    * sól – 1 szczypta

    DODATKOWO:

    * roztopione masło do posmarowania

    * cukier + cynamon + bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Trdelnik słowackie ciasto kominowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.

    ( Ciasto jest klejące – takie ma być ).

    Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

    Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski.

    Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ).

    Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ( + ew. bakaliami ).

    Wkładamy pionowo do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-15 minut.

    I gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Słowacka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować