Bardzo polecam te bułeczki, są wyśmienite na śniadanie i do kawy, można je zabrać do szkoły i na piknik. Bułeczki są pyszne i bardzo mięciutkie. Swój rodowód mają w kuchni rosyjskiej jako watruszki.
Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mleko, cukier i jajka, dodać mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione i chłodne masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków. Uformować 15 kul-bułeczek, zostawić nakryte ściereczką, aż podrosną, około 20-30 minut. Po tym czasie zrobić wgłębienia /ja robiłam dnem szklanki/, nakładać wcześniej przygotowane nadzienie serowe. Wystarczy wszystkie sładniki nadzienia dokładnie zmiksować.
2.Nagrzać piekarnik do temperatury 160*C, piec bułeczki ok.20 min. Jeśli będą się mocno rumieniły, przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce kuchennej.
Komentarze