Drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo polecam te bułeczki, są wyśmienite na śniadanie i do kawy, można je zabrać do szkoły i na piknik. Bułeczki są pyszne i bardzo mięciutkie. Swój rodowód mają w kuchni rosyjskiej jako watruszki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna chlebowa: 600 gramów
    - drożdże swieże: 25 gramów
    - mleko letnie: 250 gramów
    - cukier: 60 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - masło roztopione: 75 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - twaróg mielony: 200 gramów
    - żółtko: 0.5 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - masło miekkie: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem 1. Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mleko, cukier i jajka, dodać mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione i chłodne masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków. Uformować 15 kul-bułeczek, zostawić nakryte ściereczką, aż podrosną, około 20-30 minut. Po tym czasie zrobić wgłębienia /ja robiłam dnem szklanki/, nakładać wcześniej przygotowane nadzienie serowe. Wystarczy wszystkie sładniki nadzienia dokładnie zmiksować.
  • 2. Nagrzać piekarnik do temperatury 160*C, piec bułeczki ok.20 min. Jeśli będą się mocno rumieniły, przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować