Zakręcone koreańskie pączki otulone cynamonowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnuszku, mleko delikatnie podgrzać.
2.Dodać sól, cukier i suche drożdże, dokładnie połączyć, odstawić na kilka minut.
3.Mąkę przesiać, dodać mokre składniki i wyrobić gładkie ciasto..
4.Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia / musi podwoić swoją objętość/.
5.Wyrośnięte ciasto zarobić jeszcze przez chwilę i podzielić na 16 równych części.
6.Każdą część ciasta rolować zaczynając od środka jednocześnie - jedną dłonią do góry w prawo, drugą dłonią na dół w lewą stronę / powstanie mocno skręcone ciasto/ na długość ok 30 cm.
7.Następnie oba końce dokładnie złączyć, a reszta ciasta nam się sama zawinie w spiralkę / zawinąć 3x/.
8.Spiralki odstawić do wyrośnięcia, następnie przewrócić, żeby spody również podrosły.
Komentarze