Zakręcone koreańskie pączki otulone cynamonowym cukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niby ciasto na tradycyjne pączki a jednak inny wygląd i nieco inny smak. Tym razem cudownie cynamonowy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    1 jajo
    7 g drożdży suszonych
    1/2 łyżeczki soli
    1 szkl. mleka

    PONADTO:

    olej
    cukier
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Zakręcone koreańskie pączki otulone cynamonowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnuszku, mleko delikatnie podgrzać.
  • 2. Dodać sól, cukier i suche drożdże, dokładnie połączyć, odstawić na kilka minut.
  • 3. Mąkę przesiać, dodać mokre składniki i wyrobić gładkie ciasto..
  • 4. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia / musi podwoić swoją objętość/.
  • 5. Wyrośnięte ciasto zarobić jeszcze przez chwilę i podzielić na 16 równych części.
  • 6. Każdą część ciasta rolować zaczynając od środka jednocześnie - jedną dłonią do góry w prawo, drugą dłonią na dół w lewą stronę / powstanie mocno skręcone ciasto/ na długość ok 30 cm.
  • 7. Następnie oba końce dokładnie złączyć, a reszta ciasta nam się sama zawinie w spiralkę / zawinąć 3x/.
  • 8. Spiralki odstawić do wyrośnięcia, następnie przewrócić, żeby spody również podrosły.
  • 9. Wyrośnięte smażyć w gorącym oleju.
  • 10. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 11. Cukier wymieszać z cynamonem.
  • 12. Gorące obtaczać w cynamonowym cukrze.
  • 13. Inspiracja: http://mojebistro.pl/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Koreańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować