Pyszne kruchutkie ciasteczka z maszynki kakaowe z których możemy wycinać dowolne kształty, jak dla mnie najlepsze ciasteczka na świecie! idealne do małej czarnej, szybko znikają i bardzo wciągają :)
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
6 żółtek ugotowanych
4 żółta surowe
1/2 szklanki cukru pudru
300 g margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastka z maszynki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, obieramy z skorupki i wyjmujemy żółtka. Mąkę przesiać na stolnicę posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka ugotowane na twardo, żółtka surowe, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto.
2.Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na maszynkę od mięsa nakładamy specjalną końcówkę do ciasteczek. Ciasto przekładamy do maszynki i ucinamy ciasteczka wybierając dowolne kształty.
3.Ciasteczka przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika, piec na lekko złoty kolor ok 12-15 minut.
Komentarze