Ciasta świąteczne

Święta wielkanocne oraz bożonarodzeniowe to szczególny czas, kiedy zasiadamy wspólnie z rodziną do stołu. Trudno wyobrazić sobie okres świąteczny bez tradycyjnych ciast, których zapach wzbudza skojarzenia z beztroskim dzieciństwem. Warto przygotować samodzielnie domowe wypieki, które pod wieloma względami przewyższają te z cukierni.

Liczba przepisów: 8448

2.03 (983 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

2.03 (983 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

capri Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :) 1 godz. 40 min

4.4 (230 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka toffi

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka toffi

beniawojt Słodka i miękka,pachnąca karmelem,świetny pomysł na świąteczny wypiek. 1 godz. 30 min

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernik przekładany masą budyniową

Wspomagając się przepisami, możemy upiec pyszne ciasta świąteczne, które przypadną do gustu gościom. Wypieki te nadają się również na inne ważne okazje, takie jak urodziny, imieniny, jubileusze, Dzień Matki, Dzień Ojca, wesele czy pierwsza komunia.

Ciasta świąteczne: popularne przepisy 

Ciasta na święta to różnego rodzaju wypieki, które przygotowywały już nasze babcie. Do najpopularniejszych ciast z okazji Wielkanocy można zaliczyć keksy. Są to biszkoptowe pyszności z bakaliami, takimi jak orzechy, rodzynki czy inne suszone owoce. Ten świąteczny wypiek jest wyjątkowo smaczny i pożywny. Cechuje się sporą trwałością, dlatego można sięgać po niego przez całe święta.

Na wielkanocnym stole często pojawia się również wielkanocna babka herbaciana czy piaskowa. Świetnie smakuje ona zwłaszcza wtedy, gdy jemy ją do kawy czy herbaty. Dobrym pomysłem może okazać się umieszczenia w babce rodzynek. 

Świąteczne ciasta to także serniki. Do najpopularniejszych spośród nich zalicza się sernik królewski, wiedeński czy tradycyjny. Można zdecydować się zarówno na sernik na jasnym, jak i ciemnym spodzie, który uzyskamy poprzez dodanie kakao. Ciasta na Boże Narodzenie często posiadają warstwę kremową, uzyskaną np. dzięki zastosowaniu śmietany kremówki czy budyniu. Ciasta z masą na Boże Narodzenie są delikatnie i błyskawicznie rozpływają się w ustach.

Świetnym pomysłem na świąteczne wypieki będzie również piernik staropolski. Jest to proste ciasto, przygotowywane zwykle z użyciem miodu oraz piwa. Można również pokryć go masą marcepanową. 

Na liście najpopularniejszych ciast świątecznym musi się również znaleźć wielkanocny mazurek. Jest to słodki wypiek, który zwykle składa się z dwóch cienkich warstw. Najczęściej znajdują się w nim takie dodatki jak orzechy, marmolada, suszone owoce, dżem, lukier oraz galaretka. Na jego powierzchni pojawiają się wielkanocne motywy, takie jak np. zajączek, baranek czy jajko. Zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie sprawdzi się świetnie makowiec w cieście ucieranym z migdałowym aromatem. Jeszcze inne ciasta świąteczne to torty – np. orzechowy, z ananasem czy masą kawową.  

Ciasta świąteczne: lekkie propozycje 

Ciasta bożonarodzeniowe i wielkanocne nie muszą być ciężkie, tłuste i tuczące. Często jesteśmy w trakcie świąt na tyle przejedzeni innymi potrawami, że nie mamy już ochoty sięgać po takie wypieki. Na szczęście można przygotować lekkie ciasto w wersji fit. Może być to np. wypiek bez użycia śmietany kremówki czy grubej warstwy lukru. 

Popularną propozycję na lekkie ciasto stanowi chałka świąteczna. Jest to ciasto pszenne na drożdżach obsypane makiem. Świetnie smakuje zwłaszcza posmarowane masłem. Wyróżnia się niesamowitą delikatnością i puszystością, a także nie jest zbyt kaloryczne. Warto postawić również na ciasta świąteczne z dodatkiem owoców i warzyw.

Do lekkich i smacznych propozycji można zaliczyć np.: 

  • ciasto biszkoptowe z galaretką,
  • ciasto marchewkowe,
  • ciasto szpinakowe leśny mech,
  • ciasto bananowo-kokosowe,
  • ciasto śliwka w czekoladzie.

Ciasta świąteczne: porady na idealne wypieki  

Ciasta na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc na pewno wyjdą wyśmienite, jeżeli skorzystamy z kilku praktycznych porad. Aby ciasto nie opadło, należy wstawić blachę do piekarnika już wcześniej rozgrzanego do wysokiej temperatury. Krótko przed zakończeniem pieczenia warto na chwilę zwiększyć ciepło o kilkadziesiąt stopni. Aby uniknąć ryzyka uzyskania zakalca, należy wyjąć ciasto na około godzinę przed wyrabianiem masy.  

W celu uzyskania idealnego biszkoptu, zalecane jest dodanie do mąki tortowej nieco mąki ziemniaczanej. Jeżeli chcemy uniknąć opadania owoców na spód świątecznego ciasta, dobrze będzie otoczyć je mąką pszenną. Ciasta na święta mogą udać się jedynie pod warunkiem, że zastosujemy świeże jajka. O ich zepsuciu świadczy unoszenie się jaj na powierzchni wody po ich umieszczeniu w naczyniu.