Tort napoleoński bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozbić trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać 200 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować, wyłączyć grzanie i cienkim strumieniem wlewać masę budyniową, cały czas energicznie mieszając. Dalej mieszając doprowadzić budyń do wrzenia i chwilę pogotować. Wyłączyć grzanie, dodać do budyniu masło i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia.
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć warstwę ciasteczek, rozsmarować 1/4 kremu. Na to kolejna warstwa ciasteczek i kremu, aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to krem a na nim rozkruszone ciasteczka.
Porady
Torcik najlepiej przygotować jeden dzień przed podaniem.
Komentarze