TORT NAPOLEOŃSKI BEZ PIECZENIA

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, niedrogi i łatwy do zrobienia torcik

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g słomki ptysiowej,
    4 jajka,
    4 łyżki cukru,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    6 łyżek mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1200 ml mleka,
    200 g masła.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasta bez pieczenia

Tort napoleoński bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozbić trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać 200 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
    Resztę mleka zagotować, wyłączyć grzanie i cienkim strumieniem wlewać masę budyniową, cały czas energicznie mieszając. Dalej mieszając doprowadzić budyń do wrzenia i chwilę pogotować. Wyłączyć grzanie, dodać do budyniu masło i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia.
    Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć warstwę ciasteczek, rozsmarować 1/4 kremu. Na to kolejna warstwa ciasteczek i kremu, aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to krem a na nim rozkruszone ciasteczka.

Porady

Torcik najlepiej przygotować jeden dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować