Ciabatta

Ciabatta to włoska bułka, która różni się kształtem, smakiem i strukturą od powszechnie znanych bułek pszennych. To jedna z najpopularniejszych typu pieczywa w Europie, jadana jest nie tylko na śniadania, lecz także podawana jako przekąska z dodatkiem oliwy. Ciabatta – możemy ją znaleźć niemal w każdej piekarni. Bułka jest prosta do wykonania, dlatego można ją wykonać samodzielnie w domu i cieszyć się jej świeżością. Domowa ciabatta nie psuje się tak szybko i z powodzeniem można ją przetrzymywać kilka dni. Jednak najlepiej smakuje świeża, z chrupiącą skórką.

Liczba przepisów: 22

Jak wygląda ciabatta?

Słowo ciabatta z włoskiego oznacza kapeć, najprawdopodobniej ze względu na swój kształt. Bułka jest prostokątna, płaska i podłużna, w zależności od dodanych składników i wypiekania, może być bardziej lub mniej brązowa, przede wszystkim zależne jest to od rodzaju mąki. Popularna jest także ciabatta na zakwasie. Najbardziej od znanego nam pieczywa, ciabatta wyróżnia się puszystym środkiem, z uwagi na to, że bułka jest wypiekana na bazie drożdży i ma lekką konsystencję, w środku można zauważyć dziurki, czyli pęcherzyki powietrza, które powstają w procesie rośnięcia ciasta i rozciągania go.

Z jakiej mąki jest ciabatta?

Tradycyjna włoska ciabatta wyrabiana jest z mąki pszennej, najlepiej z wysoką zawartością białka np. mąka pszenna typu 650 lub 750. Choć jest to nasz spolszczony przepis, włosi używają mąki z wysoką zawartością glutenu, która produkowana jest z pszenicy durum. Dzięki temu bułki są ciemniejsze i lżejsze w swojej konsystencji. Taką mąkę można zakupić online lub w dedykowanych włoskich delikatesach. Nie trzeba także od razu skreślać mąki pszennej, ponieważ ta zawiera wiele cennych składników dla naszego organizmu takich jak: witaminy z grupy B1 i B2, zawiera także potas i magnez.

Oprócz mąki do podstawowych składników ciabatty należą: drożdże, woda i oliwa z oliwek. Skład bułki jest prosty, dzięki tym składnikom ten rodzaj pieczywa można przetrzymywać dłużej niż standardowe pieczywo. Ciabatta wyróżnia się tym, że na długo zachowuje swoją świeżość i aromatyczny smak.

Z czym jeść bułkę ciabattę?

Ciabatta z reguły podawana jest w wytrawnej wersji, z uwagi na to, że zawiera w sobie oliwę z oliwek, jej smak jest lekko słonawy. Do domowej ciabatty oprócz popularnych składników można również dodać ulubione zioła i przyprawy, przykładowo świetnie sprawdzi się połączenie suszonej bazylii i pomidorów. Często w restauracyjnych menu możemy znaleźć śniadaniową wersję bułki, czyli ciabatta z kurczakiem lub ciabatta z pomidorami.

Szczególnie często bułka jest podawana w połączeniu tych składników z dodatkiem świeżej rukoli i smażonego jajka. Takie połączenie daje energię o poranku. Można również rozkoszować się własnymi wyrobami, czyli ciabatta na ciepło z masłem i ulubionymi dodatkami.

Jeśli wykonujemy bułki samodzielnie w domu, możemy również spróbować zrobić jej alternatywną wersję, czyli ciabatta na słodko. Ten sposób podawania bułki jest raczej rzadki, ale równie pyszny. Wystarczy użyć tych samych składników, ale zamiast ziół dodać np. cynamon lub aromat waniliowy, wszystko zależy od waszych upodobań. Bułka doskonale smakuje na ciepło z ulubionym dżemem lub konfiturą.

Ile kalorii ma bułka ciabatta?

Przeciętna ciabatta, którą znajdziemy na sklepowych półkach ma 80 g, tym samym dostarcza około 200-250 kcal, w tym około 7-8 g białka, 0,8 g tłuszczu, 40 g węglowodanów i 1 g błonnika. Wszystko zależy od producenta lub w przypadku domowych wypieków od proporcji i składników, istotne jest również, ile dodajemy składników specjalnych takich jak np. suszone pomidory. Podobnie w zestawieniu wypada bułka pszenna, która również liczy około 220 kcal na 80 g produktu.

Czy bułka ciabatta jest zdrowa?

Ciabatta wyróżnia się zawartością oliwy z oliwek, która zawiera tłuszcze nasycone witaminę E i K. W niewielkich ilościach tłuszcze te są potrzebne naszemu organizmowi do rozpuszczania witamin. Oprócz tego bułka zawiera sporo sodu, potasu i wapnia, które wspomagają właściwe funkcjonowanie organizmu. Ciabatta w swoim składzie przypomina pozostałe pieczywa typu bułka pszenna, natomiast w odróżnieniu od nich ma wysoką zawartość białka, dlatego też ten wypiek jest teoretycznie bardziej pożywny i dostarcza nam więcej energii od pozostałych wypieków.

To może cię zainteresować