Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób

Kluski kładzione podwójnie kukurydziane – na bazie kaszy oraz z dodatkiem całych żółtych ziaren. Do tego piure z korzenia pietruszki i selera, aromatyczne dodatki smakowe i nietuzinkowy, smaczny obiad gotowy.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300 g obranej pietruszki
    200 g obranego selera
    1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po osączeniu)
    3 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej + do formowania klusek
    2/3 szklanki kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    osolony wrzątek do gotowania pietruszki i selera oraz oddzielnie klusek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem 1. Pokrojone na mniejsze kawałki pietruszkę i seler gotować ok. 15 min w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić, pognieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Do warzywnego piure dodać osączoną kukurydzę, chrzan i lubczyk, wsypać paprykę i gałkę muszkatołową – wymieszać.
  • Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem 2. Następnie wbić jajka, dołożyć mąkę oraz kaszę, wsypać przyprawy do smaku – całość dokładnie wymieszać i odłożyć na ok. 15 min.
    Z przygotowanej masy uformować omączonymi dłońmi 18 kulek. Kluski gotować w lekko osolonym wrzątku 3 – 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i podawać na ciepło z dodatkami wg uznania (np. sos, jogurt, bułka tarta smażona na maśle).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować