Charakterny i aromatyczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka i świeżej zieleniny. Świetny na kanapki, do sałatki czy zakąsek imprezowych. Sos z pewnością sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych dań.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
3 łyżki majonezu
2 kopiaste łyżki chrzanu konserwowego ze słoika
1 większe jabłko (200 g)
2 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka miodu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
Sos chrzanowy z jabłkiem, szczawiem i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać jogurt, majonez, chrzan oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłko. Dodać posiekaną zieleninę, miód, kurkumę, imbir i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać i dosolić do smaku.
Komentarze