Bułki pokrzywowe z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe pieczywo z własnej, domowej piekarni - z dodatkiem pokrzywy i gotowanych na twardo jajek. Gdy zaserwowałam bułki Domownikom, jak wielkie było Ich zdziwienie, z czego są przygotowane. Wszyscy mieli wrażenie, że jedzą rybę! Kto nie wierzy, niech spróbuje ;)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki oliwy lub oleju
    200 g śmietany 18%
    2 jajka świeże
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 pęczek pokrzywy (30 g)
    2 duże ząbki czosnku
    1 łyżka chrzanu ze słoika
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    szczypta chilli w proszku
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    ½ - 1 jajko świeże
    1 – 2 łyżeczki suchego maku niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki pokrzywowe z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki pokrzywowe z jajkiem 1. Pokrzywę spłukać pod bieżącą wodą, osączyć i posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Pokrzywę, czosnek, oliwę/olej i śmietanę umieścić w wysokim naczyniu – składniki zblendować, po czym przełożyć do miski. Wbić 2 świeże jajka, wsypać sól, cukier, chilli, sodę oraz proszek do pieczenia – utrzeć składniki.
  • Bułki pokrzywowe z jajkiem 2. Następnie dołożyć obrane ze skorupek i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jajka ugotowane na twardo i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
  • Bułki pokrzywowe z jajkiem 3. Z ciasta uformować 12 kulek, które ułożyć w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
  • Bułki pokrzywowe z jajkiem 4. Piec 30 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować