Placek ucierany z makiem

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniałe ciasto w sam raz na okres Świąteczny! Jest szybki i prosty!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag margaryny
    30 dag cukru pudru
    10 żółtek
    43 dag mąki tortowej
    2 łyżeczki kopiate proszku do pieczenia
    sok + skórka z cytryny

    Masa makowa:
    40 dag mak
    15 dag cukru pudru
    2 żółtka
    olejek migdałowy
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag rodzynków
    1/2 kostki margaryny
    3 białka
    3 łyżki cukru

    Lukier:
    30 dag cukru pudru
    wrzące mleko (ok.8 łyżek)

    Dodatkowo:
    garść mieszanki keksowej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Placek ucierany z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając po 1 żółtku.Dodajemy sok i skórkę z cytryny i ucieramy dalej aż uzyskamy pulchną masę. Z 10 białek ubijamy pianę i utrwalamy ją cukrem. Ubitą pianę dodajemy do ciasta na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.

    Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Następnie wkręcać mak. Dodać miód,olejek,proszek do pieczenia oraz rodzynki. Na końcu ubić pianę z 3 białek i utrwalić ją cukrem kryształem. Dodać do maku i szybko starannie wymieszać. Na spód blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem nałożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć resztą ciasta. Wszystko razem piec ok. 50 minut w temp. 180 stopniach.
    Lukier: Zagotować mleko zalać cukier,utrzeć do białości. Po wystudzeniu dekorujemy placka i posypujemy mieszanką keksową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować