Placek ucierany z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając po 1 żółtku.Dodajemy sok i skórkę z cytryny i ucieramy dalej aż uzyskamy pulchną masę. Z 10 białek ubijamy pianę i utrwalamy ją cukrem. Ubitą pianę dodajemy do ciasta na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Następnie wkręcać mak. Dodać miód,olejek,proszek do pieczenia oraz rodzynki. Na końcu ubić pianę z 3 białek i utrwalić ją cukrem kryształem. Dodać do maku i szybko starannie wymieszać. Na spód blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem nałożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć resztą ciasta. Wszystko razem piec ok. 50 minut w temp. 180 stopniach.
Lukier: Zagotować mleko zalać cukier,utrzeć do białości. Po wystudzeniu dekorujemy placka i posypujemy mieszanką keksową.
Komentarze