Okroszka

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Chłodnik rosyjski

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/3 szklanki śmietany 18% lub jak wolicie jogurt naturalny
    3 1/2 łyżki octu
    8 szklanek wody
    2 1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki posiekanego koperku
    1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
    200 g szynki wędzonej
    3 średnie ziemniaki
    3 jajka ugotowane na twardo
    3 zielone ogórki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Okroszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszoruj i przełóż do garnka. Ugotuj wraz z 1 łyżka octu. Odcedź, obierz ze skórki i odstaw aby przestygły. Gdy przestygną pokrój w kostkę.
    Do miseczki dodaj szczypiorek,koperek, jajka pokrojone w kostkę, oraz szynkę również pokrojoną w kostkę. Ogórki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Do miski dodaj również ziemniaki.
    W osobnej misce połącz ze sobą wodę,śmietanę,sól,pozostały ocet i wymieszaj. Dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować