Chłodnik śledziowy

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Niestandardowy chłodnik nie tylko na czas postu

  • 60 min

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe
    1 duża cebula
    pieprz czarny z młynka
    pieprz ziołowy
    3-5 łyżek octu 10%
    1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
    szklanka kefiru lub maślanki
    3 łyżki gęstej śmietany
    ziemniaki
    sól
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. odmoczone lub wypłukane śledzie wkładamy do naczynia, w którym przyrządzimy chłodnik i zalewamy 1,5 szklanki zimnej przegotowanej wody z 3 łyżkami octu. Dodajemy pokrojoną cienko w półkrążki cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
  • 3. Kiedy ziemniaki będa gotowe, wyjmujemy pojemnik z lodówki, dodajemy pieprz z młynka, kefir i śmietanę, mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu ziołowego, wlewamy sobie porcję na miseczkę, razem z filetem śledziowym
  • 4. Podajemy na osobnym talerzyku ziemniaki posypane solą i odrobiną gałki muszkatołowej

Porady

można dodać więcej octu - niezdrowo, ale raz kiedyś można sobie pozwolić, jeśli ktoś jest fanem takich smaków. można też zupę trochę posłodzić, będzie delikatniejsza. POLECAM!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować