Tarator - chłodnik bułgarski z orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kuchnia bułgarska to nie tylko wielowiekowa tradycja, przekazywania z pokolenia na pokolenie. Zestawienie naturalnie występujących produktów z wytworami rąk ludzkich daje połączenie, o którym możemy tylko marzyć, wspominając wakacje w Złotych Piaskach

  • 20 min

Składniki:

  • 2 długie, zielone ogórki

    ½ szklanka orzechów włoskich

    5 ząbków czosnku

    pęczek koperku

    2 łyżki oliwy

    2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnego
    dekoracja: 1 łyżka kaparów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Tarator - chłodnik bułgarski z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem.
  • 2. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wierzch chłodnika możemy udekorować kaparami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować