Chlebek rodem z Grecji

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prawdziwy chlebek rodem z Grecji. Wspaniale pachnący ziołami, pyszny od smaków śródziemnomorskich, piękny kolorystycznie. Naprawdę polecam do piwa, na przystawkę, do grilla lub jako przekąskę np na przyjęcie ze smakami śródziemnomorskimi:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 czerwona papryka lub kilka pasków konserwowej papryki ( wtedy prz konserwowej nie trzeba obsmażać)
    100 g sera fety lub typu feta- w grubą kostkę
    garść oliwek czarnych ew. zielonych- pokroić drobno
    3 jajka
    200g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 ml mleka
    100 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do smażenia papryki
    100g startego żółtego sera
    2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól pieprz

    * można dodać kilka świeżych listków bazylii i oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przystawki Przekąski

Chlebek rodem z grecji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy kroimy w 2cm paski podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Konserwowej nie trzeba.
  • 2. Mieszamy proszek z mąką, dodajemy jajka, mleko oliwę, starty żółty ser, zioła przyprawy do smaku. Formę keksową wykładamy papierem do piecz. (obowiązkowo!). Ciasto ma być dość gęste.
  • 3. Wlewamy warstwę ciasta 1/3, na to kilka pasków papryki, posypujemy oliwkami, ew. dajemy listki bazylii. Znów kładziemy 1/3 ciasta kruszymy fetę i na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Pieczemy 180 ok 60 minut.
    Gorący wyjmujemy z formy po chwili odrywamy papier. Mniam a co za zapach! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Oliwki Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Śródziemnomorska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować