Drożdżowy chlebek odrywany pogacza

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Z wakacji zwykle przywozimy mnóstwo przepisów z różnych zakątków świata. W ten sposób chyba dalej jesteśmy na wakacjach. Ten drożdżowy chlebek odrywany nazywa się "pogacza". Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii. Jest łatwy i przepyszny.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 450 g mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650

    drożdże (14 g suchych) –(słyszałam, że oryginalnie robiony był na sodzie)

    jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego

    1 jajko

    1 łyżki oliwy z oliwek

    1 mała łyżeczka soli

    miód 1 łyżka

    70 ml mleka

    1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło
    Do smarowania:

    w miseczce roztrzepujemy 1 żółtko z 20 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Drożdżowy chlebek odrywany pogacza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy chlebek pogacza 1. Tortownica 20 cm
    Ciasto:

    do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min.

    Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe jajko, dodajemy jogurt i wlewamy wyrośniętą mieszaninę z drożdżami. Dodajemy łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę soli. Całość zagniatamy ok. 8-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 45 min.

    Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto 1-2 min i wałkujemy dwa placki o średnicy 30-35 cm.

    Placki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub masłem. Każdy płat przecinamy na dwie połówki. Każdą połówkę składamy na pól i smarujemy jeszcze po wierzchu. Takie półksiężyce zwijamy w rulon i z każdego z nich wycinamy trzy rolki o wysokości ok 4-5 cm. Ustawiamy je dokoła tortownicy smarujemy po wierzchu żółtkiem z mlekiem i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury. Ciasto powinno zrównać się lub nawet wychodzić ponad krawędź tortownicy. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować