Chleb pszenny z worka

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wczoraj siedząc wpadłam na pomysł a czemu by tak nie przygotować chleba z rękawa do pieczenia przecież mięso też się piecze. Mój pomysł okazał się rewelacyjny nigdy jeszcze tak dobrego chleba nie jedliśmy. Na próbę zrobiłam z małej porcji i niestety zabrakło kroiliśmy jeszcze ciepły nie rozrywał się, no po prostu rewelacja. Chleb wyśmienicie smakuje na słodko i słono. Więc przepis puszczam w świat.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    15 g drożdży świeżych
    szklanka ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru kryształu
    4 łyżki oleju

    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z worka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Mąkę, pokruszone drożdże, sól, cukier, wodę oraz olej przekładamy do miski i mieszamy ręką na gładkie i jednolite ciasto (jak na pierogi być może mąka nie wchłonie tyle wody) . Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Po upływie czasu ciasto zarabiamy podsypując mąką i formujemy bochenek nacinając ostrym nożem.
  • chleb 2. Chlebek przekładamy delikatnie do rękawa do pieczenia i związujemy końce. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na ok 25 minut.
  • chleb 3. Po podrośnięciu chleb wraz z naczyniem przekładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 30 minut.
  • chleb 4. Po upieczeniu można próbować chlebek. Życzę smacznego.

Porady

Gdy rozcinamy worek musimy uważać na parę aby się nie poparzyć. Chlebek smakuje wyśmienicie na słodko i słono.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować