Najlepszy i najszybszy domowy chleb

3.14 (14 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Odkąd moja mama dostała ten przepis na chleb innego już nie pieczemy, najlepszy jaki kiedykolwiek jedliśmy. Nawet po kilku dniach jest przepyszny, ma delikatny mięciutki miąższ i chrupiącą skórkę.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 2 keksówki:
    1 kg mąki pszennej
    1 l wody ciepłej
    łyżeczka cukru kryształu
    1 łyżka soli
    5 dkg drożdży świeżych
    1/2 łyżeczki kminku

    2 łyżki masła lub smalcu do posmarowania keksówek
Wystaw ocenę:

3.14 (14 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy Dodatki

Najlepszy i najszybszy domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę wymieszać z solą, cukrem, kminkiem dodać rozpuszczone drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ręką. Odstawić na chwilkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 20 minut.
  • 2. Po 20 minutach zamieszać ciasto ręką i rozłożyć do 2 keksówek wysmarowanych masłem lub smalcem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 10-12 minut w ciepłe miejsce,
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec chleby 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z keksówek i studzić na kratce kuchennej.

Porady

Do chleba można dodać 2 łyżki mąki razowej. Można dodać dowolnie nasiona lub posypać nasionami chleby. Z tej porcji otrzymamy 2 duże chleby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować