Domowy chleb pszenny na mleku z nasionami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe pieczywo ten chlebek wychodzi wysoki i jest bardzo mięciutki nawet po 3-4 dniach tak że warto go upiec, pasuje na słodko i na słono. Ostatnio tylko taki chlebek piekę na mleku, wszyscy zadowoleni więc przepis puszczam dalej w świat.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 litr mleka 2.0 %
    łyżeczka nasion czarnuszki
    łyżeczka nasion słonecznika
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru kryształu
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Posypka:
    nasiona czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb pełnoziarnisty

Domowy chleb pszenny na mleku z nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki, ciasto będzie dość luźne ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy do przygotowanych keksówek, posypujemy nasionami czarnuszki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, w tym czasie rogrzewamy piekarnik do 220 stopni. Gdy chleby podrosną przekładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 220 stopniach.
  • 3. Po upieczeniu chleby wyciągamy z formy i sprawdzamy jeśli spód ,,stuka,, to znaczy że chleby są upieczone.

Porady

Z tego przepisu wychodzą 2 chlebusie. Jeśli spód ,,stuka,, to znaczy że chleby są upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować