Pyszny i zdrowy chleb na zakwasie to porcja zdrowia.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
na keksówkę 8x25cm:
400 g aktywnego zakwasu żytniego
150 ml wody
100 g maki żytniej jasnej lub razowej
300 g mąki pszennej chlebowej
3/4 łyżki soli
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
Do posmarowania i posypania:
1 jajko
ziarna słonecznika i dyni
Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na chleb (oprócz ziaren i jajka) włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto (będzie klejące). Ciasto przykryć na godzinę.
2.Po tym czasie ponownie krótko wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Wierzch ciasta natłuścić. Przykryć foremkę folią spożywczą na kilka godzin (aż ciasto podwoi objętość).
3.Wyrośnięte ciasto posypać ziarnami, wstawić do piekarnika i włączyć go na 200 stopni góra-dół. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Porady
Można na dół wstawić blaszkę z wodą wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca.
Komentarze