Domowe krakersy pełnoziarniste

5 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zdrowa przekąska domowej roboty do chrupania na filmową sobotę.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    -250 g mąki pszennej
    - 50 g mąki pełnoziarnistej
    - 150 ml ciepłej wody
    - 3-4 g soli
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

    do posypania:
    łyżka sezamu czarnego lub sezamu białego/siemienia lnianego/nasion słonecznika/pestek dyni
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Chipsy

Domowe krakersy pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krakersy pełnoziarniste 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać ciepłą wodę i olej, сałość zagnieść rękami na jednolite ciasto.
    Zagniecione ciasto delikatnie obsypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na cienkie placki (na grubość ok. 2-3 mm.) Wierzch posmarować wodą i posypać nasionami, lekko dociskając wałkiem.
    Z placka, za pomocą ostrego noża, wycinać kwadraty/romby/trójkąciki...Umieścić je na blaszce.
    Piec ok. 10- 12 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku do zrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić.
    Smacznego!

Porady

Ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować