Zdrowa przekąska domowej roboty do chrupania na filmową sobotę.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
-250 g mąki pszennej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 150 ml ciepłej wody
- 3-4 g soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
do posypania:
łyżka sezamu czarnego lub sezamu białego/siemienia lnianego/nasion słonecznika/pestek dyni
Domowe krakersy pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać ciepłą wodę i olej, сałość zagnieść rękami na jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto delikatnie obsypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na cienkie placki (na grubość ok. 2-3 mm.) Wierzch posmarować wodą i posypać nasionami, lekko dociskając wałkiem.
Z placka, za pomocą ostrego noża, wycinać kwadraty/romby/trójkąciki...Umieścić je na blaszce.
Piec ok. 10- 12 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku do zrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić.
Smacznego!
Porady
Ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają.
Komentarze