Zupa z mango kukurydzą i chipsem z makaronu

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Słoneczna zupa kukurydziana z mango i chipsem z makaronu. Zastanawiacie się pewnie jak smakuje. Zupa jest pyszna. Lekko słodka dzięki kukurydzy i mango, lekko ostra dzięki chili. W smaku jest wyrazista i syta. Kurczak dodaję jej pikanterii, a chipsy z makaronu Lubella chrupkości. Żałuje tylko że za mało ugotowałam zupy, bo swoja lekkością i smakiem oczarowała mnie. Jak jeszcze nie robiliście chipsów z makaronu polecam. Proste, szybkie, a jakie dobre i fajne podanie makaronu z nutą serową.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy

    1 mango

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1 pierś z kurczaka

    1/2 papryczki chili

    sól, pieprz

    natka pietruszki

    3 łyżki startego parmezanu

    100 g makaronu Lubella 5 jajeczny

    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chipsy Ser

Zupa z mango kukurydzą i chipsem z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula i czosnek przesmażony 1. Cebule i czosnek kroję drobno, przesmażam na oleju.
  • dodana obkrojona kukurydza i kolby 2. Kolby kukurydzy obkrawam. Nasiona kukurydzy dodaję do cebuli, kolby obrane kroję na pół i też dodaję, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu.
  • do zupy dodane mango 3. Mango obieram , kroję na kawałki, kawałek zostawiam do dekoracji a resztę dodaję do kukurydzy i gotuję razem około 30 minut aż kukurydza będzie miękka.
  • pierś z kurczaka zamarynowa 4. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną i odstawiam na 30 minut.
  • do zupy dodany kurczak 5. 10 minut przed końcem gotowania dodaję mięso i dalej gotuję. Kurczaka wyjmuję z zupy. Kolby kukurydzy wyrzucam, nie będą już potrzebne. Resztę miksuję blenderem. Zupę przecieram przez sito. Pozbędziemy się w ten sposób łusek kukurydzy. Zupę doprawiam. Podaję z kurczakiem, chipsem z makaronu, kukurydzą, mango, natką, i chili.
  • chips z makaronu i sera 6. Chipsy z makaronu:



    Papier do pieczenia kroję na kwadraty 10 x 10 cm, sześć sztuk. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Patelnię rozgrzewam, układam na suchej kawałek papieru, wysypuję na nim pół łyżki startego parmezanu, na nim rozkładam makaron około łyżkę. Posypuje go z wierzchu połową łyżki parmezanu. Przykrywam drugim kawałkiem papieru, który dociskam. Smażę na wolnym ogniu aż makaron zrumieni się od spodu, potem przekładam na drugą stronę żeby też się zrumienił. Tak samo postępuje z pozostałym makaronem i serem. Jak zdejmiemy z patelni trzeba odczekać chwile, i zrywamy papier od chipsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Kurczak Makaron Mango Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować