Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro

4.99 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Pyszna konfitura owocowa z jarzębiny z dodatkiem ostrych przypraw. Doskonała do mięsa.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców jarzębiny
    800 g miodu wielokwiatowego
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka chilli
    1 łyżeczka imbiru
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.99 (147 ocen)

Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzałe owoce jarzębiny 1. Zbieramy owoce jarzębiny z drzewa z dala od ruchliwej drogi i autostrady.
    Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela.
  • przebieranie owoców jarzębiny 2. Dojrzałe owoce jarzębiny, obieramy z liści, szypułek. Myjemy pod bieżącą wodą na sicie. Osuszamy.
  • przemrożone owoce jarzębiny, miód 3. Owoce jarzębiny możemy w torebce foliowej, przemrozić w zamrażalniku.
    Po 48 godz. wsypujemy owoce do rondla, wlewamy miód.
  • jarzębina, miód i cukier w rondlu- przed smażeniem 4. Wsypujemy cukier.
  • smażenie konfitury z jarzębiny 5. Smażymy na małym ogniu, mieszamy drewnianą łyżką- ok. 2 godz.
  • imbir, chilli, czosnek 6. Obieramy czosnek. Przygotowujemy sproszkowane: imbir i chilli.
  • doprawianie konfitury 7. Pod koniec przesmażania wsypujemy przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy, lekko przesmażamy.
  • dobrze przesmażona konfitura z jarzębiny 8. Konfitura jest dobrze przesmażona wówczas, kiedy po nałożeniu jej na zimny spodeczek nie rozpływa się, jest gęsta, szklista, ma piękną ciemną barwę.
  • konfitura z jarzębiny w słoiczkach 9. Wyparzamy małe słoiczki.
    Nakładamy gorącą konfiturę. Zakręcamy słoiki. Odwracamy je do góry dnem. Studzimy.
    Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.
  • konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro 10. Konfitura z jarzębiny jest doskonałym dodatkiem do mięsa, serów, min brie lub camembert.
  • konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro 11. Smacznego :)

Porady

Z tych proporcji wychodzi 10 malutkich słoiczków. Jarzębina pospolita, a prawidłowa nazwa, to jarząb pospolity. Owoce jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach, mają wtedy mniej cierpki smak. Możemy je także dojrzale przemrozić w zamrażalniku, wkładamy je na 48 godz. Przemrożone owoce mają łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Konfitura z jarzębiny jest pysznym dodatkiem do mięsa. Jarzębiną zawiera tyle witaminy C, co owoce cytrusowe. Mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych. Owoce, poza kwasami organicznymi i karotenoidami mają substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany ( alkohol cukrowy – sorbitol), a także prowitaminy A. Stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Mają też właściwości moczopędne,stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować