Pyszna konfitura owocowa z jarzębiny z dodatkiem ostrych przypraw. Doskonała do mięsa.
4.99 (147 ocen)
Porady
Z tych proporcji wychodzi 10 malutkich słoiczków. Jarzębina pospolita, a prawidłowa nazwa, to jarząb pospolity. Owoce jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach, mają wtedy mniej cierpki smak. Możemy je także dojrzale przemrozić w zamrażalniku, wkładamy je na 48 godz. Przemrożone owoce mają łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Konfitura z jarzębiny jest pysznym dodatkiem do mięsa. Jarzębiną zawiera tyle witaminy C, co owoce cytrusowe. Mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych. Owoce, poza kwasami organicznymi i karotenoidami mają substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany ( alkohol cukrowy – sorbitol), a także prowitaminy A. Stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Mają też właściwości moczopędne,stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.
Komentarze