Chana masala

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Kuchnia indyjska, aż kipi orientalnymi ostrymi i piekącymi przyprawami jest, więc idealna na chłody jesieni

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1 szkl ciecierzycy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    ok. 1 cm świeżego imbiru
    1 puszka pomidorów
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki przyprawy garam masala
    pół łyżeczki mielonej kolendry
    pół łyżeczki kuminu
    1/4 łyżeczki kurkumy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chana masala

Chana masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotujemy aż będzie miękka (około 30 minut), ugotowaną odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek.
    Do zeszklonych warzyw dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz przyprawy, aby puściły aromat. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Podsmażamy wszystko razem jeszcze około 10 minut, doprawiamy do smaku solą.
    Podajemy z chlebkami naan
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Garam masala

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować