1.Letnią wodę wlej do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i wkrusz/ wsyp drożdże. Odstaw na 6min i poczekaj, aż się spienią.
Do miski robota kuchennego dodaj resztę cukru, miód (płynny), masło, żółtka i 2 całe jajka,przygotowane drożdże, po czym wymieszaj płaską końcówką robota kuchennego.
Dodaj połowę mąki, sól i mieszam na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmień końcówkę na hak, a następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wyrabiając 5 min. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i szybko zagniataj. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Uderzeniem pięści wyduś z ciasta powietrze, a następnie wyjmij je na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 2 części, a następnie jeszcze na 3 równe połówki. Każdą rozwałkuj na wałek o długości około 36cm. Trzy wałki ułóż równolegle obok siebie, a następnie złącz je na końcu. Upleć z nich dość ścisły warkocz i mocno złącz końce. Przenieś na blachę do pieczenia i to samo zrób z drugą częścią ciasta.
Wierzch chałek posmaruj delikatnie wodą i oprósz wcześniej przygotowaną kruszonką, makiem, sezamem lub czym tylko chcesz.
Piecz w 180 stopniach przez 30-35 min. Po 25minutach można chałkę przykryć folią aluminiową aby nie była zbyt przypieczona.
Komentarze