Jabłecznik na karmelu i chałce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od powrotu z Hiszpanii często go piekę.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
    duża chałka
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    1/4 kostki margaryny
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery Karmel

Jabłecznik na karmelu i chałce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy i kroimy w półplastry. Chałkę kroimy w cienkie plastry. Jabłka i bułkę dzielimy na 3 części.
  • 2. 3/4 szklanki cukru mieszamy z 3/4 szkl. wody. Podgrzewamy. Gdy karmel nabierze lekko brązowego koloru, wylewamy na tortownicę (śr. 21
    cm). Czekamy, aż lekko stwardnieje. Następnie układamy na przemian po 3 warstwy jabłek i bułek.
  • 3. Margarynę roztapiamy. Mieszamy z ciepłym mlekiem i resztą cukru. Polewamy tartę. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 30 minut w 120 °C (z termoobiegiem). Studzimy. Odwracamy i zdejmujemy formę. Ciasto odstawiamy na dobę. Podajemy z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować