Jabłecznik na karmelu i chałce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy i kroimy w półplastry. Chałkę kroimy w cienkie plastry. Jabłka i bułkę dzielimy na 3 części.
2.3/4 szklanki cukru mieszamy z 3/4 szkl. wody. Podgrzewamy. Gdy karmel nabierze lekko brązowego koloru, wylewamy na tortownicę (śr. 21
cm). Czekamy, aż lekko stwardnieje. Następnie układamy na przemian po 3 warstwy jabłek i bułek.
3.Margarynę roztapiamy. Mieszamy z ciepłym mlekiem i resztą cukru. Polewamy tartę. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 30 minut w 120 °C (z termoobiegiem). Studzimy. Odwracamy i zdejmujemy formę. Ciasto odstawiamy na dobę. Podajemy z bitą śmietaną.
Komentarze