To propozycja idealna na imprezy, majówkę czy kinderbal. Miseczki serowe w całości zjadliwe, nie tylko ciekawie prezentują się na stole, ale także są fajnym rozwiązaniem...jeśli nie lubimy zmywać.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ser żółty gouda: 150 gramów
- sałata lodowa- liście: 3 sztuki
- pomidory: 2 sztuki
- ogórek wężowy: 1 sztuka
- rzodkiewka: 10 sztuk
- cebulki marynowane perłowe: 1 łyżka
- kapary: 0.5 łyżki
- rzeżucha świeża: 2 łyżki
- szczypiorek siekany: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- sól i pieprz: 1 szczypta
Sałatka w miseczkach serowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na dużych oczkach. Na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wysypujemy około 2-3 łyżki sera formując okrąg o średnicy około 10 centymetrów. Smażymy krótką chwilę do czasu, aż ser się stopi. Dużą płaską łopatką podważamy boki i przekładamy serowy krążek na postawioną do góry dnem szklankę. Formujemy dowolny kształt miseczki. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Pomidory i rzodkiewkę kroimy w ósemki, ogórka w paski. Sałatę rwiemy na kawałki. Oliwki, cebuli i kapary odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy na plasterki. Tak przygotowaną sałatkę układamy w serowych miseczkach. Posypujemy szczypiorkiem, rzeżuchą. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu.
Komentarze