150 g szpinaku baby
1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
3 jajka
70 g sera feta
2 cebule dymki (wraz ze szczypiorem)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól (do smaku)
chili w płatkach (do smaku)
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
grzanki z bułki lub bagietki
Opcjonalnie:
świeża rukola, roszponka, kiełki brokuła, kolendra
Zielona szakszuka ze szpinakiem, groszkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać cebulki posiekane w pióra i jasną część dymki. Szczypior zachować do podania. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak, groszek i dusić 2-3 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i kuminem. Zrobić trzy wgłębienia i wbić w nie jajka. Smażyć na wolnym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Zdjąć z ognia, posypać płatkami chili, pieprzem, szczypiorem i pokruszoną fetą. Opcjonalnie dodać rukolę, roszponkę, kiełki brokuła i posiekaną kolendrę. Podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem.
Porady
Do szakszuki można dodać inne zielone warzywa np. bób, cukinię, jarmuż.
Komentarze