cebula granulowana

Co to jest cebula granulowana?

Cebula granulowana to cebula suszona, którą można już kupić w takiej postaci, ale można też spróbować przygotować ją samodzielnie. Cebula w formie suszonej natychmiast wzbogaca smak każdej potrawy. Ponadto możliwości jej zastosowania są wręcz nieograniczone - zależą wyłącznie od kreatywności kucharza. Ponadto w produkcie tym znajdziemy wiele składników odżywczych - minerałów oraz witamin.

Do czego pasuje cebula granulowana?

Cebula granulowana posiada wiele zastosowań w kuchni. Można ją dodawać do wielu dań - jest to naprawdę proste, bo stosujemy ją w taki sam sposób jak przyprawy. Wystarczy po prostu wsypać odpowiednią jej ilość do przyprawianego dania. Cebula znajduje zastosowanie na przykład przy doprawianiu różnego rodzaju sosów i zup. Można ją dodawać do dań mięsnych, ale też do potraw z jaj czy ryb. Jej smak świetnie się łączy ze smakiem drobiu, a także dziczyzny. Cebula suszona pasuje do pieczeni, do gulaszu, a także do sznycli.
 
Można dzięki jej pomocy przygotowywać przepyszne hamburgery, hot-dogi, ale także dania z ziemniaków. Przeróżne zapiekanki - czy to makaronowe, czy też ziemniaczane - również będą doskonale smakować gdy zostanie do nich dodana. Cebula granulowana może być też świetnym dodatkiem do sałatek. Co więcej, możemy jej używać również wtedy, kiedy przygotowujemy kanapki. Podkreśli smak wielu warzyw, ale też żółtego sera i wędliny. Jest więc niezastąpionym dodatkiem w kuchni - często i chętnie wykorzystywanym.

Jak zrobić cebulę granulowaną?

Cebula granulowana to cebula suszona i dodatkowo sproszkowana. Większość osób kupuje cebulę w takiej wersji w sklepach - znajdziemy ją na półkach z przyprawami. Cebulę możemy jednak ususzyć samodzielnie, choć jest to dość czasochłonne. W dobrej sytuacji są ci, którzy posiadają specjalne suszarki do warzyw. Kto ich nie posiada, może wysuszyć cebulę w piekarniku lub w mikrofalówce.

Tak w jednym, jak i w drugim przypadku cebulę należy umyć, obrać, przekroić na pół, a następnie w półtalarki. Nie muszą być wcale równe - nie muszą też być szczególnie cienkie. Docelowo bowiem i tak chcemy cebulę wysuszyć, a następnie zmielić. Pokrojoną cebulę ułóżmy na papierze do pieczenia. Suszenie powinno się jednak odbywać w niskiej temperaturze - działamy podobnie jak w przypadku bezy. Możemy też rozłożyć cebulę na talerzu i umieścić ją w piekarniku. Następnie włączamy najniższy poziom grzania. Tak w jednym, jak i w drugim przypadku co jakiś czas musimy przemieszać cebulę. Jeśli nie zależy nam na czasie, możemy umieścić pokrojoną cebulę na papierowych tackach i położyć ją na górze grzejnika. Będzie się powoli suszyć - cały proces potrwa około 2 tygodni. Przez ten okres co jakiś czas ją mieszajmy.

Kiedy już ususzymy cebulę, a chcemy ją dodatkowo zmielić, pomoże nam w tym na pewno blender czy młynek do kawy. Zmieloną cebulę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Gdzie kupić cebulę granulowaną?

Cebula granulowana jest bez trudu dostępna w sklepach. Można ją znaleźć na półkach z przyprawami. Da się ją kupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w sklepach internetowych. Jest dość popularna, ponieważ posiada mocny smak i aromat, a przy tym jest łatwa do zastosowania. Nie trzeba jej żmudnie kroić, podpiekać czy podsmażać - w takiej wersji wystarczy wsypać odrobinę, aby wzbogacić smak każdego dania!

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 9

To może cię zainteresować