Calzone z salami i czerwoną papryką

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Calzone to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. To co dodamy do środka to już zależy od Was! Ja wybrałam moje ukochane warzywa. Zawsze z utęsknieniem czekam na wiosnę by móc delektować się smakiem świeżych warzyw. Do tego ser mozzarella, salami i mamy przepyszny obiad.

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki pszennej włoskiej typ 00 lub mąki tortowej
    4 g suszonych drożdży
    150 ml ciepłej wody
    ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka przyprawy do pomidorów i mozzarelli lub suszonej bazyli i oregano

    Składniki na nadzienie:
    1-2 czerwone papryki
    1 cukinia
    1 łyżka oleju
    ½ łyżki przyprawy do pomidorów i mozzarelli lub bazylii i oregano
    40 g salami
    250 g sera Mozzarella (2 kulki)
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Calzone

Calzone z salami i czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę, przyprawy i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
    Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Przygotowanie nadzienia:
    Paprykę i cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mozzarelle odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Przecier pomidorowy mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawami
  • 3. Przygotowanie Calzone:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym połowę placka zostawiając wolne brzegi – po 1 łyżce na placek (1 łyżkę przecieru zostawiamy).
    Następnie na sos układamy starty ser mozzarella (2 łyżki sera odkładamy na bok), podsmażone warzywa oraz plasterki salami. Ciasto składamy na pół, tworząc pieróg i zlepiamy brzegi. Po wierzchu smarujemy nasze Calzone pozostałym przecierem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
    Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować